Svijet
0

Sjeverna Koreja protjerala južnokorejske zvaničnike

FENA
Sjeverna Koreja je, reagujući na oštriju politiku nove južnokorejske vlade, u četvrtak protjerala južnokorejske zvaničnike iz zajedničkog industrijskog kompleksa.

Akcija u zajedničkom uredu u industrijskom kompleksu Kaesong, koji je otvoren u 2005. nešto sjevernije od strogo čuvane granice, došla je u vrijeme kada južnokorejski konzervativni predsjednik Lee Myung-bak planira zauzeti oštriji stav od svog liberalnog prethodnika u međukorejskoj saradnji. To bi uključivalo i kritiku napretka Sjevera u šestostranim pregovorima o denuklearizaciji, javila je novinska agencija Yonhap.

Pored toga, navedene su riječi južnokorejskog ministra za ujedinjenje Kimna Ha-joonga kako će teško biti proširiti industrijski kompleks bez napretka u denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Portparol ministarstva izjavio je da je vlada povukla 11 zvaničnika iz kompleksa Kaesong "nakon što je Sjever zatražio njihovo povlačenje".

Portparol je izjavio da je Sjeverna Koreja navela ministrove komentare kao razlog za svoj zahtjev. Smanjenjem broja osoblja ostalo bi samo pet južnokorejskih civila u uredu u Kaesongu, javio je Yonhap.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog jednostranog zahtjeva Sjevera. Sva odgovornost koja rezultira ovim mjerama leži na sjevernokorejskoj strani", izjavio je portparol.