Svijet
0

Sjeverna Koreja prijeti prekidom dijaloga s Južnom Korejom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja prekinut će svaki dijalog s Južnom Korejom nakon što su južnokorejske vlasti odbile da se izvine zbog riječi njihovog glavnog generala, izvještava u četvrtak sjevernokorejska zvanična novinska agencija.

Južna Koreja odgovorna je za odluku koju je donio Pjongjang da prekine svaki dijalog s jugom i da zatvori granice, izvijestila je zvanična sjevernokorejska agencija, koja navodi poruku koju je Seulu uputio komunistički režim.

U toj poruci, režim diktatora Kim Jong-Ila zaprijetio je Južnoj Koreji da će iskoristiti vojne mjere kao odgovor južnim vlastima koje su odbile da se izvine.

Seul je odbio u srijedu da se izvini Pjongjangu zbog riječi glavnog južnokorejskog generala Kim Tae-Younga, koje je Sjeverna Koreja interpretirala kao aluziju na preventivni vojni napad.

Kim je rekao da će Seul pokrenuti napade na sjevernokorejska postrojenja ako komunistički režim pokaže znake koji upućuju na napad Juga uz upotrebu nuklearnog oružja.

Pjongjang je ponovo u četvrtak ocijenio da "južnokorejski konzervativni režim vodi odnose sjever-jug ka sukobima i katastrofi", izvijestila je agencija Yonhap.