|

Sjeverna Koreja prijeti kontramjerama

Sjeverna Koreja prijeti kontramjerama
0
F
FENA
11.10.2006. u 13:50
0
komentara
0

dijeljenja
Sjeverna Koreja prijeti kontramjerama Foto: AP
Sjeverna Koreja je u srijedu zaprijetila da će poduzeti "konkretne kontramjere" ako Sjedinjene Američke Države nastave vršiti pritisak na komunistički režim, kaže se u saopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a navodi ga zvanična agencija KCNA.
"Ako SAD nastavi da nas proganja i vrši razne pritiske na nas, shvatit ćemo to kao objavu rata i poduzet ćemo niz konkretnih kontramjera", saopćilo je ministarstvo.

"Iako smo pristupili nuklearnoj probi zbog SAD-a, naša volja da ostvarimo Korejski poluotok bez nuklearnog naoružanja putem dijaloga i pregovora ostaje nepromijenjena", navodi se u saopćenju.

"Mi smo istovremeno spremni na dijalog i sukob", dodaje se u tekstu, koji ponavlja da je staljinistički režim bio primoran da pristupi nuklearnoj probi "zbog američkih nuklearnih prijetnji i taktike pritisaka i sankcija".

"Narodna Demokratska Republika Koreja je jasno rekla da neće osjećati potrebu posjedovanja niti jednog nuklearnog oružja od trenutka kada ona više ne bude izložena američkoj prijetnji i ako SAD napusti neprijateljsku politiku prema NDRK-u", navodi se dalje u saopćenju.

Međutim, odmah nakon objavljivanja nuklearne probe u ponedjeljak, "SAD je zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju kojom će se izvršiti pritisak na Pjongjang", kritički konstatira ministarstvo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.