Svijet
0

Sjeverna Koreja prijeti kontramjerama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je u srijedu zaprijetila da će poduzeti "konkretne kontramjere" ako Sjedinjene Američke Države nastave vršiti pritisak na komunistički režim, kaže se u saopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a navodi ga zvanična agencija KCNA.

"Ako SAD nastavi da nas proganja i vrši razne pritiske na nas, shvatit ćemo to kao objavu rata i poduzet ćemo niz konkretnih kontramjera", saopćilo je ministarstvo.

"Iako smo pristupili nuklearnoj probi zbog SAD-a, naša volja da ostvarimo Korejski poluotok bez nuklearnog naoružanja putem dijaloga i pregovora ostaje nepromijenjena", navodi se u saopćenju.

"Mi smo istovremeno spremni na dijalog i sukob", dodaje se u tekstu, koji ponavlja da je staljinistički režim bio primoran da pristupi nuklearnoj probi "zbog američkih nuklearnih prijetnji i taktike pritisaka i sankcija".

"Narodna Demokratska Republika Koreja je jasno rekla da neće osjećati potrebu posjedovanja niti jednog nuklearnog oružja od trenutka kada ona više ne bude izložena američkoj prijetnji i ako SAD napusti neprijateljsku politiku prema NDRK-u", navodi se dalje u saopćenju.

Međutim, odmah nakon objavljivanja nuklearne probe u ponedjeljak, "SAD je zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju kojom će se izvršiti pritisak na Pjongjang", kritički konstatira ministarstvo.