Korejsko poluostrvo
0

Sjeverna Koreja prijeti Južnoj Koreji i SAD-u

FENA
Vlasti Sjeverne Koreje u nedjelju su zaprijetile da će se "bez milosti i odlučno" suprotstaviti svakom neprijateljskom potezu Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država i optužila te dvije zemlje da podstiču na rat na korejskom poluostrvu.
  • Uzvratićemo smrtonosnim udarima protiv američkih imperijalista i njihovih južnokorejskih marioneta, ukoliko pokušaju da rasplamsaju rat, opsjednuti glupim ambicijama, rekao je general Kim Jong-chun, potpredsjednik Komisije za odbranu Narodne Demokratske Republike Koreje.

Saopćenje je objavljeno na ceremoniji kojom je obilježena godišnjica završetka Korejskog rata (1950.-1953.), prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

U ratu koji se smatra jednim od najrazornijih u historiji čovječanstva, na strani Južne Koreje su bili Sjedinjene Američke Države i većina članica Ujedinjenih nacija, dok su NDRK podržavali Narodna Republika Kina i tadašnji Sovjetski savez.

Prema nekim izvorima, na veoma malom prostoru ubijeno je 2,3 miliona vojnika na obje strane, dok se broj poginulih i ranjenih civila procjenjuje na 2,5 miliona.

Invazija Sjeverne Koreje na jug poluostrva je odbačena, kao i kontranapad američkih trupa na Sjever, pa je u trenutku zaključenja primirja bilo malo osvajanja tuđe teritorije duž 38 paralele.

Od tada su Sjeverna i Južna Koreja podjeljene tzv. Demilitarizovanom zonom, a dvije države su tehnički još uvijek u ratu pošto nikada nije potpisan mirovni sporazum.

General Korejske narodne armije (KNA) je također upozorio da će se Sjeverna Koreja "bez milosti i odlučno suprotstaviti bilo kojoj vrsti neprijateljskih 'sankcija'".

Vijeće sigurnosti UN-a, uveo je ove godine Sjevernoj Koreji nekoliko rundi sankcija, kao odgovor na nuklearne probe koje je ta zemlja izvršila, podsjetio je Jonhap.