Svijet
0

Sjeverna Koreja predala ključne nuklearne dokumente SAD-u

FENA
Sjeverna Koreja predala je u četvrtak ključne dokumente o nuklearnom oružju američkom diplomatu koji boravi u posjeti Pyongyangu, objavio je Associated Press pozivajući se na dužnosnika State Departmenta.

Dokumenti su predani u Pyongyangu, a američki diplomat trebalo bi da ih odnese u Južnu Koreju kasnije ove sedmice, rekao je dužnosnik za AP, uz uvjet anonimnosti, opisujući tajni sastanak američkog izaslanika Sung Kima i vlade Kim Jong Ila.

Dokumenti su detaljni tehnički dnevnici zatvorenog sjevernokorejskog plutonijskog reaktora u Yongbyonu.

Podaci će omogućiti SAD-u provjeru dugo očekivane deklaracije o cjelokupnom sjevernokorejskom nuklearnom programu.

"To su važni elementi za provjeru deklaracije, koja će uključivati količinu plutonija što su ga proizveli. Ti će dokumenti pomoći da se utvrdi jesu li podaci točni", rekao je dužnosnik State Departmenta.

Predaja dokumenata trebala bi ublažiti konzervativne kritičare u Kongresu, koji se protive politici Busheve administracije prema Pyongyangu, i koji bi mogli ugroziti ratifikaciju eventualnog sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje.

Agencija AP također navodi da su američki diplomati blizu sporazuma o isporuci obećane pomoći u hrani Sjevernoj Koreji, gdje se stanje pogoršalo od katastrofalnih poplava prošlog ljeta i otkako je nova konzervativna vada Južne Koreje prestala slati pomoć.

Izolirani komunistički režim u Pyongyangu ovisi od inozemne pomoći za prehranu svojih 23 milijuna stanovnika od sredine 1990-ih godina.