Svijet
0

Sjeverna Koreja potrošila 700 miliona dolara na rakete

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu, u dubokom siromaštvu, potrošila je približno 700 miliona dolara za nuklearnu probu od 25. maja i nedavna ispaljivanja raketa, piše u ponedjeljak južnokorejska štampa, koja pretpostavlja da je Pjongjang preko vikenda ispalio i novi tip rakete Scud s većim dometom.

Ispaljivanje rakete Taeopodong 2 dugog dometa 5. aprila te raketa 2. i 4. jula stajalo je približno 320 miliona dolara režim koji jedva uspijeva nahraniti svojih 24 miliona stanovnika, piše Chosun Ilbo prenoseći južnokorejske dužnosnike.

A, po listu, račun za nuklearnu probu od 25. maja, drugu nakon 2006., popeo se na 300 do 400 miliona dolara.

JoongAng Ilgo, također južnokorejski list, iznosi slične brojke, ali nijedan od njih ne objašnjava svoju metodu računanja.

Chosun Ilbo također navodi da su se među raketama ispaljenim prošli vikend nalazile vjerojatno i tri rakete tipa Scud-ER s većim dometom, do hiljadu kilometara, koje bi mogle biti prijetnja za Japan.

Pozvavši se na neimenovane izvore u vladi u Seulu, list navodi da su osim tih ispaljene i dvije rakete Scud-C s dometom od 500 kilometara i dvije rakete Rodong srednjeg dometa.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Won Tae-jae rekao je u ponedjeljak da je Pjongjang najnovijim probnim ispaljivanjima raketa bitno poboljšao preciznost njihova navođenja.