Svijet
0

Sjeverna Koreja planira ugasiti reaktor Yongbyon do sredine jula

FENA
AP
AP
Sjeverna Koreja planira da zapečati svoj najveći nuklearni reaktor i izvor proizvodnje plutonija za upotrebu u stvaranju oružja u drugoj polovini jula, javila je u ponedjeljak ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na neidentifikovani sjevernokorejski diplomatski izvor.

Trebat će oko mjesec da zaustavimo rad reaktora, sudeći po našim specijalistima", izjavio je izvor, javio je Interfax.

"Računamo da ćemo zatvoriti (reaktor) do prve polovine jula, u skladu s dogovorom iz sporazuma u šestostranim pregovorima", izjavio je izvor, prenosi Reuters.

Izvještaj je uslijedio nakon što je Sjeverna Koreja javila tokom vikenda da je pozvala UN-ove nuklearne inspektore u zemlju u u okviru sporazuma postignutog u februaru da se ugasi reaktor iz sovjetske ere Yongbyon u zamjenu za pomoć.

Južna Koreja kontaktirala je barem dvije rafinerije da snabdiju Sjevernu Koreju s 50.000 tona nafte obećane Pyongyangu ako zatvori nuklearnu elektranu Yongbyon smještenu oko 100 km sjeverno od Pyongyanga, saopćili su u ponedjeljak industrijski izvori u Seulu.

Ministarstvo je već obavijestilo brojne rafinerije tako da bi se nabavka nafte mogla obaviti već u ovoj sedmici", izjavio je rafinerijski izvor.

Američki i južnokorejski zvaničnici ohrabreni su takvim razvojem situacije i smatraju ga dobrom prilikom za napredak u nuklearnom sporazumu ostvarenom u februaru između dvije Koreje, Kine, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država.