Svijet
0

Sjeverna Koreja osudila represije nad svojom zajednicom u Japanu

FENA
Shinzo Abe; Foto: Reuters
Shinzo Abe; Foto: Reuters
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak oštro osudila represije japanske vlasti nad sjevernokorejskom zajednicom u Japanu i napala "ograničenu" diplomatsku politiku premijera Shinzo Abea.

Japan je odbio pružiti pomoć Sjevernoj Koreji u okviru nedavnoga višestranog sporazuma o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, ako "ne bude napretka" u sporu o njegovim državljanima koje su oteli špijuni iz Pjongjanga za vrijeme hladnog rata.

Istovremeno, nakon niza rigoroznih bilateralnih sankcija, japanska policija je posljednjih mjeseci izvršila pretrese ureda u udruženju "Chongryon" koje predstavlja sjevernokorejske državljane u Japanu i koje služi kao ambasada Sjeverne Koreje.

Japanska vlada sumnjiči ovo udruženje za trgovinu lijekovima i curenje novca.

"Brutalne političke represije nad Chongryonom su nedopustivo ugrožavanje suvereniteta naše zemlje i zločin protiv humanosti, bez presedana", navodi se u saopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova koje je objavila državna agencija KCNA u Tokiju.

"Abe pokušava da predstavi sliku vlade koja zagovara tvrdu liniju, kako bi pokušala da spasi ograničenu diplomatiju kratkog daha i od Sjeverne Koreje izvuče ustupke", navodi se u saopćenju.

"Abe i njegeova grupa će to skupo platiti", navodi se u saopćenju.