Svijet
0

Sjeverna Koreja odgovorila na Bushovo pismo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja je odgovorila na lično pismo američkog predsjednika Georgea Busha, obećavajući da će ukinuti svoj nuklearni program, ali i pozivajući Washingtopn da ispuni svoja obećanja o pomoći na osnovu međunarodnog sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć, navodi se u petak u medijskim izvještajima.

U svom pismu bez presedana sjevernokorejskom lideru Kim Jong Ilu u ovom mjesecu, Bush je naveo kako očekuje od Pjongjanga da se drži obećanja da potpuno objavi sve programe nuklearnog naoružanja i izrazi snažnu želju da riješi spor oko naoružanja.

Sjever je nedavno uputio kratku verbalnu poruku Sjedinjenim Državama putem svoje delegacije u sjedištu UN-a u New Yorku tvrdeći kako "cijeni pismo predsjednika Busha i da će ispuniti svoje obaveze ali očekuje od SAD-a da učini isto", javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap iz Washingtona, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u američkoj prijestonici, prenosi AP.

Yonhap je javio da je sjevernokorejska poruka prvi zvanični odgovor na Bushovo pismo, ali da nije direktno odgovorila na Bushov zahtjev za potpunom objavom programa nuklearnog naoružanja. Ostalo je nejasno da li je sjevernokorejsku poruku uputio lično njen lider Kim.

Bijela kuća nema nikavih trenutnih komentara, izjavio je portparol Trey Bohn. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova i američka ambasada u Seulu također su obili dati trenutni komentar agencijske vijesti.

Bushovo pismo Sjeveru smatra se pokazateljem otopljavanja odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje, koju je američki predsjednik svojevremeno nazvao dijelom "osovine zla".

Sjeverna Koreja počela je onesposobljavati svoj reaktor za proizvodnju plutonija pod nadzorom američkih eksperata. U zasmjenu su Sjedinjene Države pristale da razmotre normaliziranje odnosa sa Sjevernom Korejom i skidanje te zemlje s liste zemalja koje podržavaju terorizam i koje su pod američkim trgovinskim sankcijama.