{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna Koreja odbacila Rezoluciju UN-a

F
22.11.2008. u 14:06
0
0
Sjeverna Koreja odbacila Rezoluciju UN-a
0
Sjeverna Koreja odbacila Rezoluciju UN-a
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja odbacila je Rezoluciju UN-a kojom se ta zemlja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava i zaprijetila Južnoj Koreji zbog podrške toj rezoluciji.
Komitet za ljudska prava UN-a usvojio je u petak Rezoluciju u kojoj se izražava "vrlo ozbiljna zabrinutost" zbog kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji uključujući ophođenje prema izbjeglicama i osobama koje traže azil, zatim "teška kršenja slobode govora i vjeroispovesti" i kršenje "prava radnika".

Rezolucija je usvojena sa 95 glasova za i 24 protiv, dok je 62 bilo uzdržano.

Prije samog glasanja šef sjevernokorejske delegacije pri UN-u izjavio je da je rezolucija "zavjera čiji je cilj da destabilizuje" Sjevernu Koreju.

"Rezolucija je proizvod političke zavjere kako bi se namjerno izazvala promjena sistema i ideologije u Sjevernoj Koreji", rekao je šef delegacije Pak Dok Hun, javila je u subotu južnokorejska agencija Jonhap.

Južna Koreja je prvi put u petak glasala za neku rezoluciju u kojoj se Sjeverna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava.

Seul se do sada obično uzdržavao da učestvuje u donošenju sličnih rezolucija iz straha da bi to moglo da ugrozi bilateralne odnose sa sjevernim susjedom uključujući i pregovore o nuklearnom programu Pjongjanga.

Spasi me nacionalno

22.11.2008. u 14:59
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: