Svijet
18

Sjeverna Koreja: Obama je majmun u tropskoj šumi

Klix.ba
Sjeverna Koreja je danas optužila Sjedinjene Američke Države za hakerske napade na njihove internet stranice, a nakon incidenata u vezi sa prikazivanjem filma "The Interview".

Nakon što su ranije nekoliko puta negirali umiješanost u hakerske napade na Sony Pictures u čijoj je produkciji snimljen sporni humoristični film u kojem se govori o ubistvu sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Sjeverna Koreja je danas kritikovala predsjednika SAD-a Baracka Obamu koji je sugerirao Sonyju da ipak počne sa kino distribucijom filma. Prošle sedmice Sony je bio donio odluku da film neće biti prikazivan nakon hakerskih napada i prijetnji koje su im upućene.

U saopćenju Nacionalne komisije za odbranu Sjeverne Koreje, Obama je nazvan "majmunom" i optužen da on stoji iza prikazivanja filma.

"Svojim nepromišljenim riječima i djelima Obama se ponaša poput majmuna u tropskoj šumi", rekao je neidentificirani glasnogovornik Komisije, a izjavu je prenijela državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Nakon što je Obama najavio da će SAD uzvratiti Sjevernoj Koreji za napade na Sony, ta zemlja je danas optužila SAD za napade na njihove internet stranice.

Inače, Obama je prošle sedmice izjavio da Sony nije trebao odustati od prikazivanja filma i da su se prije donošenja te odluke trebali s njim konsultovati.