Svijet
0

Sjeverna Koreja napunila gorivom balističku raketu

FENA
Američki dužnosnici kazali su kako se čini da je Sjeverna Koreja završila s punjenjem goriva balističke rakete dugog dometa, što povećava zabrinutost da bi Pjongjang uskoro mogao obaviti pokusno lansiranje.

Posljednjih dana Washington je putem međunarodnih kanala kroz Ujedinjene narode pokušavao izravno upozoriti Sjevernu Koreju da ne izvrši testiranje ove rakete.

U nedjelju je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio na CNN-u da će Sjedinjene Države odgovoriti propisno i adekvatno ukoliko test bude obavljen. Nije, međutim, iznio nikakve pojedinosti.

Pjongjang je prošle godine objavio da posjeduje nuklearno oružje. Vrsta rakete za koju se vjeruje da je Sjeverna Koreja namjerava ispaliti ima domet do kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

Washington je poručio kako očekuje od Pjongjanga da će poštovati zaleđivanje testiranja raketa dugog dometa koje je sam uveo i kojeg se držao od 1999. godine.

Američki ambasador u Japanu Thomas Schieffer izjavio je u ponedjeljak da bi Sjedinjene Države mogle razmotriti donošenje sankcija protiv Sjeverne Koreje ukoliko ta zemlja obavi testiranja dalekometne nuklearne rakete.

Testiranje sjevernokorejske balističke rakete predstavljao bi "vrlo težak problem", o kojemu bi moglo raspravljati i UN-ovo Vijeće sigurnosti, upozorio je Schieffer.

"Mislim da bi trebalo razmisliti o sankcijama, ali ne bih želio govoriti o konkretnim koracima koje bismo mogli poduzeti", rekao je američki ambasador.

Sjeverna Koreja je navodno završila s punjenjem dalekometne balističke rakete i poduzela korake koji upućuju na pripreme za njezino ispaljivanje, prenijele su agencije.

Posljednje testiranje Sjeverna Koreja je obavila 1998. godine. Japan je saopćio da će tražiti sastanak Vijeća sigurnosti UN-a ako Sjeverna Koreja testira raketu.

Raketa koja je korištena pri posljednjem testiranju 1998. preletjela je preko japanskog teritorija.