UN poziva na sankcije
0

Sjeverna Koreja najavila obnovu postrojenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je predsjedničko saopćenje u kojem se Sjeverna Koreja osuđuje zbog lansiranja rakete dugog dometa, kao kršenje rezolucije UN-a, i poziva na primjenu postojećih sankcija Pjongjangu. Saopćenje je u ponedjeljak usvojeno uz podršku svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a.

U saopćenju, koje je predložio Washington, a oko koga su se saglasile pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Japan, na sastanku održanom u utorak, takođe se nalaže Komitetu za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a da počne s primjenom finansijskih sankcija i embarga na oružje navedenog u rezoluciji 1718, javile su u utorak agencije.

SAD, Japan i Južna Koreja su u više navrata isticali da je Sjeverna Koreja 5. aprila lansirala balističku raketu dugog dometa, a ne satelit, kako je tvrdila, što je direktno kršenje rezolucije 1718, koja je usvojena u oktobru 2006. nakon nuklearne probe Pjongjanga, a kojom se takve aktivnosti zabranjuju. Neki analitičari su dovodili u pitanje da li su zvanična saopćenja Vijeća obavezujuća, ali su američka, britanska i francuska delegacija insistirale da su sve odluke Vijeća obavezujuće bez obzira na to kako su izdate.

Sjeverna Koreja je u utorak saopćila da razgovore o obustavljanju njenog programa nuklearnog naoružanja smatra "beskorisnim" i najavila da planira obnovu postrojenja za proizvodnju plutonijuma, neopodnog za proizvodnju atomskog oružja, javili su lokalni mediji pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova prijetnja Pjongjanga predstavlja odgovor na saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je Sjeverna Koreja osuđena zbog lansiranja rakete dugog dometa, prije dvije sedmice, što je ocijenjeno kao kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija. U saopćenju je zatraženo i da se počne s primjenom postojećih sankcija prema Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je ocijenio da se prvi put u historiji Vijeća sigurnosti dešava da to tijelo osuđuje lansiranje satelita, čija je svrha miroljubiva. To predstavlja udar na suverenitet Sjeverne Koreje i ponos njenog naroda. Istaknuto je, takođe, da zbog takvog odnosa "nema potrebe za nastavak razgovora ušestero, u koje je uključena i Sjeverna Koreja".

U reagovanju Pjongjanga je istaknuto i to da će Sjeverna Koreja, "u cilju samoodbrane nastaviti da razvija svoj nuklearni sistem kao sredstvo odvraćanja". Zbog toga će, kako je precizirano, biti preduzete mjere da se obnove nuklearna postrojenja koja su, na osnovu pregovora šest država, učinjena defunkcionalnim.