Niko ih ne može spriječiti
0

Sjeverna Koreja najavila da će nastaviti s lansiranjima raketa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjeverna Koreja saopćila je u četvrtak da je niko ne može spriječiti da istražuje svemir i da lansira satelit.

Svemirska tehnologija postala je simbol prosperiteta naše zemlje, a napori Demokratske Narodne Republike Koreje na istraživanju svemira imaju za cilj razviti našu ekonomiju i braniti naš suverenitet, navodi se u članku koji je objavila zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje, KCNA, prenosi Xinhua.

Neotuđivo je pravo svake suverene države da razvija istraživanje svemira u miroljubive svrhe. Niko ne smije blokirati Demokratsku Narodnu Republiku Koreju u njenim naporima na istraživanju svemira, navodi agencija.

Sjeverna Koreja je 13. aprila lansirala u svemir posmatrački satelit Kwangmyongsong-3 kako bi obilježila stotu godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il-Sunga. Raketa je pala u more nakon što je kratko letjela, a sjevernokorejske vlasti su potvrdile da je lansiranje bilo neuspješno.

Vijeće sigurnosti UN-a je u saopćenju objavljenom 16. aprila osudilo lansiranje rakete i zatražilo je od Pyongyanga da u potpunosti ispoštuje sve njegove rezolucije i prekine sve aktivnosti na svom raketnom programu.

Vijeće sigurnosti također je saopćilo da će poduzeti dodatne mjere u slučaju novog lansiranja rakete ili nuklearne probe.