Svijet
0

Sjeverna Koreja lansirala i petu raketu

FENA
Foto: AFP/KCNA/File
Foto: AFP/KCNA/File
Sjeverna Koreja lansirala je u subotu još jednu, petu raketu kratkog dometa kao znak prkosa prema SAD-u, čime i dalje podgrijava, inače visoke regionalne tenzije poslije nuklearne probe u maju ove godine, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Peta raketa kratkog dometa u subotu je lansirana oko 14.50 sati (po lokalnom vremenu) i ona je ista kao ranijih četiri rakete dometa od 400 do 500 kilometara.

U saopćenju tog ministarstva se navodi da su četiri rakete ispaljene s istočne obale i da su imale domet oko 400 kilometara, što ukazuje da se radi o balističkim raketama, mada nisu naveli o kom tipu projektila se radi.

Međutim južnokorejska agencija Jonhap javila je pozivajući se na neimenovanog zvaničnika da je Severna Koreja lansirala dvije rakete jutros oko osam sati i izgleda da su one tipa Skad dometa do 500 kilometara i da su, u intervalu od nekoliko sati, ispalili još dvije rakete istog tipa.

Japanska novinska agencija Kyodo je javila da je Sjeverna Koreja lansirala najmanje jednu Rodong raketu kratkog dometa koja može da ima domet od 1.000 do 1.400 kilometara i može da pogodi bilo koji dio Južne Koreje i većinu teritorije Japana.

Nekoliko sati je potrebno zvaničnicima da bi precizno utvrdili o kojem tipu raketa se radi. Pretpostavlja se da Sjeverna Koreja ima više od 600 Skad raketa, uključujući Hvasong-5 s dometom od oko 300 kilometra i Hvasong-6 s domentom od oko 500 kilometara, navodi agencija Reuters.

Agencije javljaju da je američka vojska spremna za svako probno lansiranje raketa Sjeverne Koreje i da su brodovi ratne mornarice "u susjedstvu spremni za praćenje i nadziranje aktivnosti koje se odvijaju" .

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je početkom juna rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Sjevernoj Koreji poslije druge nuklearne probe 25. maja.

Kao odgovor na sankcije, Sjeverna Koreja je zaprijetila da će unaprijediti svoj nuklearni arsenal, podsjeća Reuters.