Svijet
0

Sjeverna Koreja izgradila savremenu raketnu bazu

FENA
Foto: AFP/NORTH KOREA TV/File
Foto: AFP/NORTH KOREA TV/File
Sjeverna Koreja je završila izgradnju najveće i najsavremenije raketne baze na zapadnoj obali zemlje, postavljajući temelj za poboljšane međukontinentalne balističke rakete, saopćili su u ponedjeljak južnokorejski dužnosnici.

Izgradnja baze Dongchang-ri trajala je nekoliko godina, a njezino otvaranje povećalo je zabrinutost međunarodne zajednice zbog mogućnosti Pyongyanga da napravi oružje za masovno uništenje.

Sjeverna Koreja, prema riječima jednog južnokorejskog dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, testirala je dijelove raketa u ovoj bazi, oko 200 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada i 70 kilometara zapadno od glavnog nuklearnog reaktora Yongbyon.

On je rekao da je ovo "skok u raketnom razvoju Sjeverne Koreje", prenijela je japanska novinska agencija Kyodo.

Nova baza je oko tri puta veća od baze Musudan-ri, odakle su ispaljene rakete dugog dometa u aprilu, čiji je cilj bio lansiranje satelita u orbitu, prema tvrdnjama sjevernokorejskih dužnosnika.

Sjeverna Koreja je u maju ove godine izvršila nuklearnu probu, a lansirala je i veliki broj raketa kratkoga i srednjeg dometa. Vjeruje se da posjeduje oko 1.000 balističkih raketa.

Lider Kim Jong-il nedavno je izjavio da je njegova zemlja spremna obnoviti pregovore šest nacija o denuklearizaciji, koje je napustila početkom godine.