Svijet
0

Sjeverna Koreja ima dovoljno plutona da izradi sedam bombi

FENA
Sjeverna Koreja raspolaže sa 40 kilograma plutona, što je dovoljno da se izradi sedam atomskih bombi, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik južnokorejskih obavještajnih službi, nakon prve nuklearne probe komunističkog režima.

"Vjeruje se da je Sjeverna Koreja uskladištila tridesetak ili četrdesetak kilograma plutona", rekao je Kim Seung-gyu, pred parlamentarnom komisijom, poslanik Velike nacionalne stranke i član komisije, a navodi ga Chung Hyung-keun.

Zvaničnik južnokorejske obavještajne službe je ocijenio da bi staljinistički režim mogao napraviti i druge nuklearne probe, nakon ove objavljene u ponedjeljak.

Četrdesetak kilograma plutona obuhvata deset do dvanaest kilograma koji su sačuvani prije nego je Sjeverna Koreja otvorila za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) svoje nuklearne instalacije u Yongbyonu, 90 km sjeverno od Pjongjanga, dodao je Kim.

"S obzirom na to da je bombi potrebno od pet do šest kilograma plutona, Sjeverna Koreja bi mogla biti i stanju da proizvede sedam bombi", precizirao je Chun novinarima.

"Ne možemo isključiti mogućnost Sjeverne Koreje da ne pristupi drugim nuklearnim probama. Pakistan je već izvršio šest proba", podsjetio je on.