|

Sjeverna Koreja ima dovoljno plutona da izradi sedam bombi

Sjeverna Koreja ima dovoljno plutona da izradi sedam bombi
0
F
FENA
9.10.2006. u 14:17
0
komentara
0

dijeljenja
Sjeverna Koreja ima dovoljno plutona da izradi  sedam bombi
Sjeverna Koreja raspolaže sa 40 kilograma plutona, što je dovoljno da se izradi sedam atomskih bombi, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik južnokorejskih obavještajnih službi, nakon prve nuklearne probe komunističkog režima.
"Vjeruje se da je Sjeverna Koreja uskladištila tridesetak ili četrdesetak kilograma plutona", rekao je Kim Seung-gyu, pred parlamentarnom komisijom, poslanik Velike nacionalne stranke i član komisije, a navodi ga Chung Hyung-keun.

Zvaničnik južnokorejske obavještajne službe je ocijenio da bi staljinistički režim mogao napraviti i druge nuklearne probe, nakon ove objavljene u ponedjeljak.

Četrdesetak kilograma plutona obuhvata deset do dvanaest kilograma koji su sačuvani prije nego je Sjeverna Koreja otvorila za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) svoje nuklearne instalacije u Yongbyonu, 90 km sjeverno od Pjongjanga, dodao je Kim.

"S obzirom na to da je bombi potrebno od pet do šest kilograma plutona, Sjeverna Koreja bi mogla biti i stanju da proizvede sedam bombi", precizirao je Chun novinarima.

"Ne možemo isključiti mogućnost Sjeverne Koreje da ne pristupi drugim nuklearnim probama. Pakistan je već izvršio šest proba", podsjetio je on.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.