Svijet
0

Sjeverna Koreja i dalje među zemljama "osovine zla“

Sarajevo-x.com
Diplomata američke administracije demantovao je navode ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje kojima se tvrdi da je sa američkog izvještaja o zemljama koje podržavaju terorizam uklonjena Sjeverna Koreja. Prva ovakva lista objavljena je u decembru 1979. godine, a na njoj su se našle Libija, Irak, Južni Jemen i Sirija.

Sve države koje se nađu na listi zemalja koje podržavaju terorizam, bivaju podvrgnute najstrožijim sankcijama. Beneficije američke administracije se u potpunosti zaustavljaju, a tvrdnja o tome da jedna država podržava terorizam se, kako stoji u izvještaju State Departmenta, argumentovano potkrijepi i dokumentuje.

"Ne, Sjeverna Koreja nije skinuta sa popisa zemalja koje podržavaju terorizam“, kazao je za AP diplomata američke administracije Christofer Hill. Ovo je prva reakcija jednog američkog zvaničnika na tvrdnje ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje koje je u ponedjeljak svečano objavilo da se njihova država više ne nalazi na popisu zemalja koje podržavaju terorizam.

Iako je u februaru postignut dogovor između Hilla i sjevernokorejskih vlasti o tome da će Sjeverna Koreja biti skinuta sa američkog popisa zemalja koje podržavaju terorizam ukoliko odustane od svog nuklearnog programa, to se još uvijek nije desilo.

Tada je i bilo osjetnog napretka tokom pregovora, ali Hill tvrdi da je Sjeverna Koreja i dalje nastavila sa radom na svom nuklearnom programu što je očit primjer da oni ne poštuju dogovore i da podržavaju terorizam.

Na zvaničnom popisu koje je objavio američki State Depatment nalaze se:

  1. Sjeverna Koreja
  2. Iran
  1. Sirija
  2. Sudan
  3. Kuba

Američki predsjednik George W. Bush je 2002. godine svrstao Sjevernu Koreju među zemlje "osovine zla" optužene da podržavaju terorističke mreže poput Irana i Iraka.