Svijet
0

Sjeverna Koreja gasi ključni reaktor

FENA
Sjeverna koreja počela je sa pripremama za gašenje i zatvaranje ključnog atomskog reaktora Yongbyon, kazao je u subotu sjevernokorejski izaslanik za nuklearna pitanja.

Pyongyang je takođe voljan da napravi još neke korake koji bi vodili zatvaranju nuklearnih postrojenja, ali to zavisi od toga koliko će brzo Sjeverna Koreja biti nagrađena za svoje poteze, kazao je u Pekingu novinarima Chun Yung-Woo, prenosi AFP.

"Sjeverna Koreja je kazala da su počele pripreme za gašenje nuklearnog postrojenja Yongbyon. Rečeno je da će postrojenja biti zatvorena čim se ispune uslovi", citirala je izaslanika južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Prema sporazumu postignutom 13. februara Pyongyang je obećao da će zaustaviti nuklearne programe u zamjenu za pomoć u električnoj energiji i diplomatske ustupke.

Chun je ove komentare izrekao nakon radnog razgovora šest nacija koje su uključene u nuklearno razoružavanje Sjeverne Koreje, u Pekingu, pred slijedeći krug formalnih razgovora koji su zakazani za ponedjeljak.

Šest nacija su dvije Koreje, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i domaćin Kina.