{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti nuklearna postrojenja

F
3.10.2007. u 14:50
0
0
Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti nuklearna postrojenja
0
Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti  nuklearna postrojenja
Sjeverna Koreja pristala je da pruži "potpune i tačne podatke" o svome nuklearnom programu i zatvorit će će svoj najveći kompleks nuklearnih reaktora do 31. decembra na osnovu sporazuma koji je postigla sa pet zemalja, objavljeno je u srijedu.
Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei izjavio je da će u sklopu tog sporazuma Sjedinjene Države preuzeti vodstvo u nadziranju onesposobljavanja objekata i da će finasirati te početne aktivnosti, javio je AP.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) pristala je da onesposobi sva postojeća nuklearna postrojenja koja su predmetom odustajanja na osnovu zajedničke izjave i sporazuma od 13. februara.

"Onesposobljavanje eksperimantalnog reaktora od pet megavata u Yongbyonu, pogona za preradu u Yongbyonu i postrojenja za proizvodnju nuklearnih poluga u Yongbyonu bit će dovršeno do 21. decembra", izjavio je Wu.

Sporazum je uslijedio nakon pregovora započetih prošle sedmice u Pekingu u kojima su učestvovali Kina, SAD, Japan, Rusija i Južna i Sjeverna Koreja.

Na njima je pretočeno u pisanu formu verbalno obećanje sjevernokorejskog pregovarača Kim Kye Gwana dato američkom posredniku Christopheru Hillu prije mjesec dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: