{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti nuklearna postrojenja

F
3.10.2007. u 14:50
0
0
Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti nuklearna postrojenja
0
Sjeverna Koreja će do kraja godine zatvoriti  nuklearna postrojenja
Sjeverna Koreja pristala je da pruži "potpune i tačne podatke" o svome nuklearnom programu i zatvorit će će svoj najveći kompleks nuklearnih reaktora do 31. decembra na osnovu sporazuma koji je postigla sa pet zemalja, objavljeno je u srijedu.
Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei izjavio je da će u sklopu tog sporazuma Sjedinjene Države preuzeti vodstvo u nadziranju onesposobljavanja objekata i da će finasirati te početne aktivnosti, javio je AP.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) pristala je da onesposobi sva postojeća nuklearna postrojenja koja su predmetom odustajanja na osnovu zajedničke izjave i sporazuma od 13. februara.

"Onesposobljavanje eksperimantalnog reaktora od pet megavata u Yongbyonu, pogona za preradu u Yongbyonu i postrojenja za proizvodnju nuklearnih poluga u Yongbyonu bit će dovršeno do 21. decembra", izjavio je Wu.

Sporazum je uslijedio nakon pregovora započetih prošle sedmice u Pekingu u kojima su učestvovali Kina, SAD, Japan, Rusija i Južna i Sjeverna Koreja.

Na njima je pretočeno u pisanu formu verbalno obećanje sjevernokorejskog pregovarača Kim Kye Gwana dato američkom posredniku Christopheru Hillu prije mjesec dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: