Svijet
0

Sjeverna Koreja blizu predaju dokumentacije o nuklearnom programu

FENA
Foto: Foto: AFP
Foto: Foto: AFP
Sjeverna Koreja je vrlo blizu podnošenju dugoočekivane dokumentacije o svom nuklearnom programu, izjavio je u petak visoki dužnosnik američke administracije.

Predaja dokumentacije bit će ključni korak u provedbi sporazuma o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Iako za sada još nije određen datum za predaju dokumenata, očekuje se da će do toga doći u idućih mjesec dana, izvijestio je Associated Press.

To će otvoriti put za sastanak američkih i sjevernokorejskih pregovarača do kraja lipnja, zajedno s predstavnicima Kine, Rusije, Japana i Južne Koreje, koji su od početka uključeni u pregovore o zaustavljanju nuklearnog naoružavanja izoliranog komunističkog režima u Pjongjangu.

Dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan, kazao je kako SAD inzistira da dobije mogućnost provjeriti je li sjevernokorejska dokumentacija potpuna.

Glavni američki pregovarač, pomoćnik državne tajnice Chris Hill idućeg će tjedna posjetiti Kinu i Rusiju, u sklopu priprema za sastanaka na kojem će Pjongjang predati dokumentaciju. U Kini će se susresti sa sjevernokorejskim pregovaračima. Početkom ovoga tjedna Hill se u Washingtonu sastao s diplomatima Japana i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je na šestostranim pregovorama 2006. pristala suspendirati svoj nuklerani program u zamjenu za znatnu gospodarsku pomoć i diplomatske ustupke Zapada i azijskih zemalja.

Ako do kraja lipnja Pjongjang preda traženu nuklearnu dokumentaciju, jedna od prvih mjera bit će skidanje Sjevene Koreje s popisa zemalja pokrovitelja terorizma, američkog State Departmenta.