Svijet
0

Sjeverna Koreja bi mogla zatvoriti svoj nuklearni reaktor za 30 dana

FENA
Sjeverna Koreja je saopćila delegaciji, koju predvodi bivši američki ambasador pri Ujedinjenim narodima Bill Richardson, da ne može ispoštovati krajnji datum od subote za zatvaranje svog glavnog nuklearnog reaktora, već da bi to moglo uslijediti za 30 dana, izvijestila je u srijedu američka televizija.

Američka delegacija smatra da je uspjela ubijediti Sjevernokorejce da će uskoro dobiti sredstva koja su bila zamrznuta na bankovnom računu u Macau, a koja su bila preduvjet Pjongjanga za provedbu sporazuma o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, izvještava NBC.

Obećanje je primoralo sjevernokorejskog pregovarača Kim Kyw-Gwana da kaže da bi zatvaranje glavnog nuklearnog kompleksa u Yongbijonu kao i povratak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) moglo početi za 30 dana, dodaje televizija.

Richardson treba, u načelu, da objavi zaključke svojih razgovora sa Sjevernom Korejom u srijedu u Seulu, nakon što će se njima pridružiti i američki pregovarač Christopher Hill, izvijestio je NBC.