Svijet
0

Sjeverna Koreja bi mogla izvesti novu nuklearnu probu

FENA
U Sjevernoj Koreji su otkrivene nove sumnjive aktivnosti koje sugeriraju na pripremu nove nuklearne probe, nakon eksplozije prve sjevernokorejske atomske bombe od 9. oktobra, izjavio je u četvrtak jedan južnokorejski poslanik.

"Od početka mjeseca u jednom tunelu blizu Monzmantapa, 350 km sjeveroistočno od Pjongjanga, odvijaju se mnoge aktivnosti na mjestu gdje je obavljena i prva nuklearna proba", rekao je Chung Hyung-keun, opozicijski poslanik i član parlamentrane komisije o obavještajnim podacima.

"Tu su u toku i veliki građevinski radovi. Zapadne obavještajne službe smatraju taj tunel mogućom lokacijom za drugu nuklearnu probu", dodao je on a navodi ga južnokorejska agencija Yonhap.

Poslanik nije naveo svoje izvore.

Ove izjave su uslijedile u trenutku dok se u Pekingu nastavljaju višestrani pregovori s ciljem da se uvjerii Sjeverna Koreja da odustane od svoga atomskog arsenala.

Staljinistički režim je 9. oktobra obavio prvu probu atomske bombe. Otada se intenziviraju informacije o mogućoj novoj podzemnoj nuklearnoj probi.