Duhovi prošlosti
7

Sjeverna Irska: Nastavljeni sukobi između demonstranata i policije u Belfastu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Sukobi se održavaju već sedmu noć u nizu (Foto: EPA-EFE)
Iako su brojni zvaničnici u Velikoj Britaniji pozvali na okončanje nasilja u Sjevernoj Irskoj, iza stanovnika Belfasta je još jedna neprospavana noć, a sukobi između demonstranata i policije nastavile su se još jednu noć u nizu.

Demonstranti su se i ovaj put sukobili sa policijom zbog čega su snage sigurnosti u ovom gradu po prvi put nakon šest godina morale upotrijebiti vodene topove kako bi rastjerali demonstrante.

Novi nemiri, usljedili su samo dan nakon što je saopćeno kako je ovakav val nasilja nezabilježen u Belfastu još od čuvenih sukoba iz 20. stoljeća u kojima su učestvovali pripadnici probritanskih i proirskih snaga.

Da je situacija ozbiljna, dovoljno govori i činjenica da su se pored premijera Velike Britanije i Irske, povodom nasilnih scena oglasili i iz Bijele kuće te pozvali sve suprotstavljene strane na dijalog i mir. I pored brojnih upozorenja, nezadovoljne grupe ponovno su izašle na ulice i bacali baklje, kamenje i vatromete na policiju.

Kako navode mediji u Velikoj Britaniji, val nasilja koji je zabilježen u srijedu na tzv. liniji razdvajanja između dvije suprotstavljene strane irskih nacionalista i probritanski orijentiranih građana, u četvrtak se prenio samo na jedan dio, Springfield Road u kojem su dominantno smješteni irski nacionalisti.

Ministrica pravde Sjeverne Irske Naomi Long nakon novih scena nasilja uputila je poziv demonstrantima da prestanu sa aktivnostima koje je nazvala "valom depresivnih i nepromišljenih scena".

"Moje srce se obraća onima koji žive u tom kraju i koji borave tu sa strahom te su uznemireni. Ovo mora prestati prije nego što neko izgubi život", rekla je Long.

Novi val nasilja, nezapamćen je u posljednjih nekoliko godina u Sjevernoj Irskoj, a mnoge su građane ove scene podsjetile na dešavanja tokom osamdesetih i devedesetih godina kada su sukobi, čiji su učesnici bili i članovi Irske republikanske armije, u Belfastu bili skoro svakodnevnica.

Sukobi i nasilje, svakako su jednim dijelom povezani i sa Brexitom u kojem je najveću ekonomsku štetu pretrpjela Sjeverna Irska što je izazvalo bijes lojalista koji su optužili London za izdaju. Ipak, mnogi analitičari smatraju kako su problemi dublje prirode i ukorijenjeni u brojnim razlikama koje su vidljive u Sjevernoj Irskoj.

Jedan od razloga za ovakve nemire jeste i sprovod bivšeg čelnika IRA-e Bobbyja Storeya na kojem se, uprkos epidemiološkim mjerama, okupilo više od 3.000 irskih nacionalista.

Činjenica da su se na sprovodu kršile epidemiološke mjere izazvala je gnjev građana, naročito nakon što organizatori iz stranke Sinn Fein nisu kažnjeni zbog kršenja epidemioloških propisa.

Iako su sukobi između probritanskih i proirskih snaga u Belfastu obilježili veliki dio 20. stoljeća, oni su okončani mirovnim sporazumom 1998. godine.

Međutim, novi politički problemi u kojima dominantnu ulogu i dalje ima Brexit, ponovno su uzburkali duhove prošlosti u Belfastu čime je Sjeverna Irska nakon više decenija mira ponovno postala fokus britanske ali i svjetske javnosti.