Svijet
0

Sjedište vlade i policije u Gorlovki u rukama proruskih separatista

Klix.ba
Proruski separatisti zauzeli su danas zgradu lokalne vlade i sjedište policije u gradu Gorlovki, na istoku Ukrajine, saopštio je neimenovani policijski zvaničnik.

"Oni su ih preuzeli - zgradu vlade i policije", rekao je neimenovani policijski zvaničnik u regionalnom glavnom gradu Donjecku.

On je dodao i da u sjedištu policije nije bilo oružja, prenosi Reuters. Proruski separatisti jučer su zauzeli više zgrada u gradu Lugansku, a tada je došlo do razmjene vatre prilikom upada u sjedište lokalne policije.

Oko dvadeset naoružanih ljudi pucalo je na zgradu, u nastojanju da primora policiju da preda oružje, nakon što su demonstranti ranije u toku dana zauzeli sjedište lokalne adminstracije, kancelariju tužioca i televizijski centar.

Više od 3.000 proruskih demonstranata upalo je prethodno u regionalnu administrativnu zgradu u Lugansku.

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbjeđivala policija.

Demonstranti su skinuli sa zgrade ukrajinsku zastavu i zamijenili je ruskom, a zatim otvorili vrata zgrade kako bi pustili gomilu koja je stajala ispred. U međuvremenu su oživjeli i sukobi na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu) kada je sinoć izbila masovna tuča.