Svijet
0

Sjedinjene Države zabrinute za slobodu medija u Venecueli

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države u utorak su se pridružile zabrinutosti međunarodne zajednice zbog zatvaranja jedine nezavisne nacionalne TV stanice u Venecueli, i pozvale vladu predsjednika Huga Chaveza na poštivanje konvencija o ljudskim pravima i slobodi izražavanja.

"SAD se pridružuje izrazima zabrinutosti međunarodne zajednice zbog zatvaranja jedine nezavisne TV mreže u Venecueli s nacionalnom pokrivenošću 27. maja. (...) Sloboda izražavanja je temeljno ljudsko pravo i bitan element demokratije", kaže se u saopćenju State Departmenta koje prenose agencije.

Državno tajništvo SAD-a pozvalo je venecuelansku vladu da se pridržava svojih obveza prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i Interameričkoj demokratskoj povelji, te da načini zaokoret od politike kojom se ograničava sloboda izražavanja.

Osim SAD-a, zbog zatvaranja TV stanice RCTV (Radio Caracas Television) protestirale su Evropska unija, Interamerička komisija za ljudska prava, Senat SAD-a, čileanski Senat, Evropski parlament, Reporteri bez granica, Interamerički novinarski savez, Human Rughts Watch i drugi, a odluka je izazvala masovne proteste u Venecueli.