Condoleezza Rice
0

Sjedinjene Države spremne braniti svoje saveznike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je u četvrtak Iran da su Sjedinjene Američke Države pojačale svoju prisutnost radi pružanja sigurnosti u Zaljevu, te neće oklijevati da brane Izrael i ostale svoje saveznike u regiji.

"Branit ćemo američke i interese naših saveznika. Vrlo ozbiljno shvatamo obaveze u odbrani naših saveznika i namjeravamo to i učiniti", kazala je Rice novinarima u Tbilisiju, glavnome gradu Gruzije, gdje se od srijede nalazi u zvaničnoj posjeti.

Na pitanje novinara o prijetnjama visokoga iranskog dužnosnika, ona je odgovorila da su "u regiji Zaliva Sjedinjene Države pojačale kapacitete u domenu sigurnosti, svoje prisustvo radi pružanja sigurnosti i tijesno sarađuju sa svojim saveznicimam kako bi se mogli odbraniti", nastavila je šefica američke diplomatije.

"To su elementi koji pokazuju odlučnost Amerike u sprečavanju Irana da ugrozi naše ili interese naših prijatelja saveznika", naglasila je Rice.

"Ne mislim da Iranci mogu zamisliti kapacitete i moć SAD-a da to uradi", dodala je državna tajnica.

U jeku prave krize između Teherana i zapadnih zemalja u vezi s iranskim nuklearnim dosjeom, Iran je u četvrtak pristupio novim testiranjima raketa u Zalivu, trećeg dana vojnih vježbi.