Zbog napada u Havani
5

Sjedinjene Države protjerale 15 kubanskih diplomata iz ambasade u Washingtonu

Klix.ba
Ambasada Kube u Washingtonu (Foto: EPA-EFE)
Ambasada Kube u Washingtonu (Foto: EPA-EFE)
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa protjerala je 15 kubanskih diplomata iz Washingtona kazavši kako Kuba nije zaštitila američke diplomate od misterioznih "akustičnih napada" u Havani.

Američki zvaničnici naveli su kako diplomate moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana. Iako ih protjeruju, nisu ih proglasili nepoželjnim osobama jer bi ih to spriječilo da se vrate, naveo službenim State Departmenta.

Sekretar SAD-a Rex Tillerson kazao je kako donesena ovakva odluka jer Kuba nije zaštitila diplomate na svom terenu, ali nije direktno okrivio Kubu za napade na Amerikance u Havani.

"Odluka je donesena jer Kuba nije donijela prikladne odluke da zaštiti diplomate u skladu sa svojim obavezama iz Bečke konvencije", rekao je Tillerson.

SAD će povući 60 posto američkih diplomata iz ambasade u Havani kao rezultat neobjašnjenih napada u kojima su povrijeđena 22 američka vladina radnika i članovi njihovih porodica.

"Dok vlada Kube ne može garantovati sigurnost naših diplomata na Kubi, naša ambasada će biti smanjena na samo hitno osoblje kako bi smo smanjili broj diplomata koji su izloženi riziku. Održavat ćemo diplomatske odnose s Kubom i nastavit ćemo sarađivati u istrazi ovih napada", rekao je Tillerson.