Svijet
23

Sjedinjene Države proširile sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
SAD su danas uvele sankcije protiv još sedam ruskih biznismena i osam državnih preduzeća zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba na istoku Ukrajine, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Iz Moskve je saopšteno da je ovo "neprijateljski akt" i da će Rusija zauzvrat proširiti sankcije protiv SAD.

Sanckije su uvedene mjesec dana prije nego što predsjednik Barack Obama predaje ovlaštenja novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je pohvalno govorio o ruskom lideru Vladimiru Putinu i rekao da bi bilo dobro da se dvije zemlje slažu.

Američko Ministarstvo finansija imenovalo je šest Rusa iz bankarskog sektora i jednu osobu iz ruskog Ministarstva odbrane.

Ovom odlukom američkim državljanima i kompanijama je zabranjeno da posluju sa sankcionisanim pojedincima ili preduzećima.

"Zadržavamo pravo da odaberemo vrijeme, mjesto i oblik svog odgovora na način koji nam odgovara", rekao je ovim povodom zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Valentina Matvijenko, predsjendik Savjeta Federacije, odnosno gornjeg doma paralmenta, izjavila je danas na konferenciji za novinare da će peredstojeći dolazak Trumpa na čelni položaj u Bijeloj kući stvoriti uslove za bolje odnose SAD i Rusije.