Potpuno premještanje baze
0

Sjedinjene Američke Države i Japan postigli dogovor o Okinavi

Klix.ba
SAD i Japan su postigli dogovor o izmještanju 9.000 hiljada američkih marinaca sa Okinave. Vojska će biti razmještena na Guam, Havaje i druge lokacije u Pacifičkoj Aziji. Još 10.000 marinaca će ostati na Okinavi.

Dogovor je postignut prije posjete japanskog premijera Yoshihika Node Washingtonu.

Još uvijek nije postignut dogovor o zatvaranju kontroverzne zračne baze Futenma na Okinavi, zbog toga što Japan nije uspio pronaći alternativnu lokaciju za izmještanje baze. Svi prijedolozi su odbačeni zbog velikog negodovanja lokalnog stanovništva.

Prema posljednjim izjavama, Futenma će najvjerovatnije biti izmještena u kamp Schwab, slabo naseljeno područje koje se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od grada Naha, prenosi BBC.

Prisustvo američke vojske u Futenmi je dugo i kontroverzno. Futenma je pod američkom kontrolom od 1945. godine. Lokalno stanovništvo se žali na buku i traži potpuno izmještanje baze sa ostrva.

Često se spominju i kriminalne radnje pripadnika američke vojske. Jedan od najpoznatijih slučajeva se desio 1995. godine, kada su tri američka vojnika silovala dvanaestogodišnju djevojčicu.