Poljska
0

VIDEO / Sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Poljskoj su danas počele komemoracije povodom obilježavanja 70. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata.

Prva ceremonija održana je u zoru na poluostrvu Westerplatte, nedaleko od Gdanjska, gdje je njemački ratni brod ispalio prve projektile na poljsko utvrđenje 1939. godine, prenosi BBC.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i premijer Donald Tusk stajali su zajedno sa ratnim veteranima pored spomenika herojima Westerplattea.

Ceremonijama u Gdanjsku tokom dana prisustvovaće strani lideri iz 20 zemalja, uključujući Njemačku i Rusiju.

Prvog septembra 1939. godine njemački ratni brod "Schleswig-Holstein" otvorio je vatru na utvrđenje iz neposredne blizine.

Istovremeno, njemačke trupe pokrenule su invaziju na Poljsku iz tri pravca. Zbog ovih napada Britanija i Francuska objavile su rat Njemačkoj tri dana kasnije.

Tusk je u obraćanju rekao da lekcije iz istorije ne smiju biti zaboravljene.
"Sjećamo se, jer dobro znamo da će onaj koji zaboravlja, ili falsifikuje istoriju, ima moć ili preuzme moć da donese nesreću kao i prije 70 godina", rekao je Tusk.

Brod "Schleswig-Holstein" otvorio je vatru iako je u poljsku luku stigao u prijateljsku posjetu. U to vrijeme Gdanjsk je bio poznat kao slobodni grad Danzig.

Utvrđenje su branila 182 poljska vojnika. Očekivalo se da će pružati otpor ne duže od 12 sati, ali su oni zadržali snage od preko 3.000 njemačkih vojnika punih sedam dana, uprkos napadima sa mora, iz kopna i iz vazduha.

Rezultati nove ankete pokazuju da je Westerplatte najvažniji simbol poljskog otpora u čitavom ratu.