Svijet
0

Sj. Koreja ispalila četiri rakete kratkog dometa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Koreja je u petak umanjila značaj sjevernokorejskog ispaljivanja raketa kratkog dometa tvrdeći da je to dio redovnih vojnih vježbi, ali je upozorila da bi idućih dana moglo doći do novih lansiranja.

Da li će komunistička zemlja ispaliti raketu dalekog dometa prema Sjedinjenim Državama, odnosno Havajima, ostalo je, međutim, nejasno, iako američki vojni zvaničnici tvrde da se takvo lansiranje ne može desiti uskoro.

Sjever je ispalio četiri rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale u četvrtak, uoči američkog praznika Dana nezavisnosti 4. jula, a Japan je taj potez Sjevera ocijenio "provokacijom".

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Won Ta-jae nije, međutim, pridavao veći značaj lansiranjima projektila, nazivajući ih dijelom redovnih vojnih vježbi, prenio je AP.

Južna Koreja i SAD ne smatraju projektile kratkog dometa značajnijom prijetnjom jer imaju mnogo naprednije naoružanje od Sjevera.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, javila da su sva četiri projektila letjela stotinjak kilometara.