Javier Solana
0

Situacija u Gruziji mirna, treba pomoći izbjeglicama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je u petak informacije da je situacija u Gruziji "mirna" i izjavio da je prva godišnjica sukoba prilika za sjećanje na žrtve i nastavak napora kako bi se raseljeni vratili kućama.
  • Dobio sam uvjeravanja da je situacija na terenu uglavnom mirna uoči prve godišnjice sukoba, uprkos tenzijama koje su nedavno izazvale neke izjave u javnosti i navodnim incidentima, ističe Solana u saopćenju.

On je rekao da posmatračka misija EU u Gruziji, koja je, kako je naglasio, doprinijela održavanju sigurnosti i stabilnosti na terenu, "nije našla dokaze za tvrdnje o navodnim incidentima u proteklih nekoliko dana".

Po njegovim riječima, pristup misije EU objema stranama administrativne granice bi dodatno doprinjeo izgradnji povjerenja i spriječavanju incidenata.

  • Sve strane treba da poštuju svoje obaveze iz sporazuma o šest tačaka i pokreću pitanja od značaja kroz mehanizam za prevenciju incidenata i eventualno međunarodnu diskusiju u Ženevi, dodao je Solana.

Posmatračka misija EU nalazi se s gruzijske strane administrativne granice ali ne i unutar teritorija Južne Osetije i Abhazije.