Thomas Hammarberg
0

Sistematski rad na ljudskim pravima signal je obavezivanja

FENA
Povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg objavio je danas preporuke o sistematskom radu na provedbi ljudskih prava, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Te preporuke pokazuju kako države mogu provoditi ta prava na efikasan način koristeći bazne studije, bitne akcione planove i smjernice. Povjerenik je naglasio da "razvoj akcionog plana otvoreno predstavlja probleme i aktivnosti u odgovoru na njih i signal je obavezivanja na poštovanje ljudskih prava", navodi se u saopćenju.

"Sistematski rad na ljudskim pravima predstavlja kontinuiran i neograničen proces. On okuplja nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, nacionalne strukture na zaštiti ljudskih prava, predstavnike građanskog društva i ostale faktore na provedbi dogovorenih standarda ljudskih prava. On ima za cilj premostiti jaz između prava proklamovanih u instrumentima poštovanja ljudskih prava i poštivanja tih prava u pojednačnim zemljama", izjavio je Hammarberg.

Komesarova preporuka je objavljena istovremeno s izvještajem konferencije "Rights Work!" - međunarodne konferencije o sistematskom radu na provedbi ljudskih prava Komiteta ministara Vijeća Evrope održane u Stockholmu od 6. i 7. novembra 2008., saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.