Svijet
0

Sisak: Priveden Željko Vrljanović, osumnjičen za ratni zločin u Novskoj

FENA
Tridesetdevetogodišnji Željko Vrljanović iz Novske priveden je danas u zatvor u Sisku nakon što je iz Njemačke, na temelju međunarodne tjeralice, tijekom prijepodneva izručen Hrvatskoj zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Novske u zapadnoj Slavoniji u ožujku 1993. godine.

Vrljanović je uhićen u srijedu, 12. prosinca, u Muenchenu u Njemačkoj, kada se s obitelji zrakoplovom vraćao iz Beograda, u tranzitnom putu prema SAD-u, gdje je u Orlandu na Floridi živio proteklih devet godina sa suprugom i dvoje djece, koji imaju američko državljanstvo.

Nakon njegova uhićenja u Njemačkoj supruga i djeca zrakoplovom su odletjeli u SAD, dok je Vrljanović zadržan u ekstradicijskom pritvoru, te je danas iz Njemačke izručen Hrvatskoj.

U zračnoj luci u Zagrebu tijekom prijepodneva preuzela ga je hrvatska policija, nakon čega su ga djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke priveli u sisački zatvor.

Vrljanovića se tereti da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantske grupe srpske paravojske, kojom je zapovijedao Jure Šajatović, u ožujku 1993. godine s još nekoliko pripadnika te srpske paravojne skupine sudjelovao u ubojstvu četveročlane obitelji Grgić u Novskoj, časnika Hrvatske vojske Stjepana, njegove supruge Tomislave, te dvoje malodobne djece Ivana i Anamarije.

Teroristička skupina, kojoj je pripadao i uhićeni Vrljanović, nakon ubojstva je uzela Grgićev osobni automobil i odvezla se njime na tada okupirani dio zapadne Slavonije.

Nakon akcije "Bljesak" u svibnju 1995. Vrljanović je otišao u Banja Luku u Republici Srpskoj, a prije devet godina s obitelji se odselio u SAD.