Svijet
0

Siromaštvo u SAD-u najveće u posljednjih 50 godina

FENA
Broj siromašnih u SAD nastavlja da raste i očekuje se da će najnoviji podaci pokazati da je on najveći u posljednjih 50 godina, piše AP.

Alarmantne brojke pokazuju da siromaštvo nagriza Ameriku kao 60-ih godina prošlog vijeka, a da su katastrofalno stanje u ekonomiji i svjetska kriza dovele do toga da svaki šesti Amerikanac, odnosno njih 47 miliona, živi ispod granice siromaštva.

Ekonomisti i akademici rekli su za AP da će stopa siromaštva narasti sa 15,1 posto, koliko je iznosila 2010. godine, na čak 15,7 posto.

Čak i ako ne budu ostvarene najcrnje prognoze, rast od samo 0,2 posto bit će dovoljan da nivo siromaštva bude najveći od bolne 1965. godine.

Kako piše AP, rekordno širenje siromaštva zabilježeno je u mnogim kategorijama stanovništva, posebno van centralnih gradskih regija, a sve je više obeshrabrenih radnika koji potpuno odustaju od tržišta rada.

Analitičari podsećaju da je najviši nivo siromaštva zabilježen 1959. godine, kada je iznosio 22,4 posto, a da je nakon 1965. godine najgore bilo 1983. kada je nivo iznosio 15,2 posto, prenosi B92.

Stručnjaci su rekli i da će nivo nezaposlensoti biti između 15 i 16 posto bar još dvije godine, da će se nastaviti rast siromaštva među onima koji ne rade puno radno vrijeme, kao i da će među stanovništvom starijim od 65 godina, ali i među djecom biti zabilježen novi rekordan broj siromašnih.

U SAD su na granici siromaštva četvoročlane porodice sa godišnjim prihodom od 22.314 dolara za četvoročlanu porodicu, kao i individualci sa primanjima od 11.139 dolara godišnje.

Najsiromašnijim se smatraju oni koji žive sa najviše polovinom tog iznosa i njihov broj će i u narednim godinama biti oko 6,7 posto, kažu stručnjaci.