Ban Ki-moon
0

"Siromaštvo i glad su najveća prijetnja čovječanstvu"

SRNA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je da siromaštvo, glad i kilmatske promjene predstavljaju najveće prijetnje čovječanstvu u 21. vijeku.

"Trenutno ima oko jedne milijarde gladnih ljudi širom svijeta. Proteklih godina bili smo svjedoci protesta zbog gladi u desetinama zemalja", rekao je u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije u Minhenu posredstvom video linka.

On je dodao da  su dva hitna problema hronično siromaštvo i ekonomska kriza.

"Ovi problemi možda ne djeluju zajedno, ali oni cijepaju društva, prelaze granice i pozivaju na globalne akcije", rekao je Ban Ki-moon.

On je dodao  da bi upravo zbog toga želio da 2010. godina bude godina globalne kampanje za ispunjenje milenijumskih ciljeva UN.

Konferencija u Minhenu, koja se održava već 46 godina, okuplja oko 300 vrhunskih vojnih, diplomatskih i odbrambenih zvaničnika i poznata  je i kao "Davos bezbjednosne politike".

Današnjim dnevnim redom dominiraju teme kao  što je nuklearno razoružanje i bliskoistočni mirovni proces.
Među najavljenim govornicima su američki senator John Kerry, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost James Jones, šef spoljne politike EU Catherine Ashton, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano.

Kineski ministar inostranih  poslova Yang Jiechi iskoristio je svoje prvo pojavljivanje u Minhenu u petak da iznese pitanje  američke prodaje oružja Tajvanu u isto vrijeme odbijajući pritisak Washingtona da zauzme oštriji stav prema Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje.

Iranski  ministar inostranih  poslova Manouchehr Mottaki, iznenadni posjetilac u Minhenu, rekao je da je Teheran ozbiljan što se tiče slanja određene količine uranijuma u inostranstvo na obogaćivanje i  da je u vezi sa tim postignut konačan sporazum.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad  podstakao je nade u napredak ove sedmice nagovještajem da će prihvatiti ponudu o obogaćivanju uranijuma u inostranstvu.

Ukoliko to učini to će umanjiti sumnje da Teheran želi  nuklearno naoružanje, ali zapadne sile strahuju da je riječ o taktici odugovlačenja kako bi se spriječile dodatne sankcije.