{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Siromaštvo i glad su najveća prijetnja čovječanstvu"

S
6.2.2010. u 11:51
0
0
"Siromaštvo i glad su najveća prijetnja čovječanstvu"
0
"Siromaštvo i glad su najveća prijetnja čovječanstvu"
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je da siromaštvo, glad i kilmatske promjene predstavljaju najveće prijetnje čovječanstvu u 21. vijeku.
"Trenutno ima oko jedne milijarde gladnih ljudi širom svijeta. Proteklih godina bili smo svjedoci protesta zbog gladi u desetinama zemalja", rekao je u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije u Minhenu posredstvom video linka.

On je dodao da su dva hitna problema hronično siromaštvo i ekonomska kriza.

"Ovi problemi možda ne djeluju zajedno, ali oni cijepaju društva, prelaze granice i pozivaju na globalne akcije", rekao je Ban Ki-moon.

On je dodao da bi upravo zbog toga želio da 2010. godina bude godina globalne kampanje za ispunjenje milenijumskih ciljeva UN.

Konferencija u Minhenu, koja se održava već 46 godina, okuplja oko 300 vrhunskih vojnih, diplomatskih i odbrambenih zvaničnika i poznata je i kao "Davos bezbjednosne politike".

Današnjim dnevnim redom dominiraju teme kao što je nuklearno razoružanje i bliskoistočni mirovni proces.

Među najavljenim govornicima su američki senator John Kerry, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost James Jones, šef spoljne politike EU Catherine Ashton, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano.

Kineski ministar inostranih poslova Yang Jiechi iskoristio je svoje prvo pojavljivanje u Minhenu u petak da iznese pitanje američke prodaje oružja Tajvanu u isto vrijeme odbijajući pritisak Washingtona da zauzme oštriji stav prema Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje.

Iranski ministar inostranih poslova Manouchehr Mottaki, iznenadni posjetilac u Minhenu, rekao je da je Teheran ozbiljan što se tiče slanja određene količine uranijuma u inostranstvo na obogaćivanje i da je u vezi sa tim postignut konačan sporazum.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad podstakao je nade u napredak ove sedmice nagovještajem da će prihvatiti ponudu o obogaćivanju uranijuma u inostranstvu.

Ukoliko to učini to će umanjiti sumnje da Teheran želi nuklearno naoružanje, ali zapadne sile strahuju da je riječ o taktici odugovlačenja kako bi se spriječile dodatne sankcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: