Svijet
0

Siromaštva ima i u Evropi

FENA
Prema procjenama UNICEF-a,17 miliona djece u Evropi živi u teškim uslovima, a ona nisu samo iz porodica doseljenika, već pripadaju ponajviše srednjem staležu, odnosno porodicama u kojima dijete živi samo s ocem ili majkom, te stoga i samo s jednom plaćom.

Također, važno je istaknuti velike razlike između sjevera i juga Evrope u raspoloživosti usluga za djecu. Primjerice, na tom području Italija, Španjolska i Grčka imaju puno nedostataka.

Zabrinutost zbog takvoga stanja istaknuta je na skupu održanome u Rimu, u predstavništvu Evropskoga parlamenta, u prigodi Svjetskoga dana prava djeteta.

Govoreći za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, Roberta Angelilli, koordinatorica Evropskoga parlamenta za prava djeteta, istaknula je potrebu većih ulaganja, te potporu zakonodavnih odluka. Pritom je naglasila kako porodice traže više struktura kao što su jaslice i vrtići, jer često se događa da oba roditelja rade te ne mogu biti uz djecu tijekom cijeloga dana.

Poseban odbor koji se zalaže u pomoći potrebitim majkama, i koji podupire 1800 žena iz 70 zemalja, upozorio je, osim toga, na slučajeve velike neishranjenosti, u kojima su majke primorane, umjesto mlijeka, djeci dati vodu i kamilicu.