Svijet
0

Siromašni Haićani jedu prašinu

Sarajevo-x.com
Siromašni stanovnici Haitija nakon porasta cijena ne mogu sebi da priušte ni tanjir riže, te su poduzeli očajničke poteze da bi napunili stomak. Odrasli ljudi i djeca hrane se kolačićima napravljenim od sasušene žute prašine koja se može naći na visoravnima Haitija, izvjestio je Associated Press.

Spomenuta prašina je od prije poznata i hvaljena od strane trudnih žena i djece kao lijek protiv stomačnih problema i izvor kalcija. Međutim u gradu Cite Soleil kolači od zemlje, soli i povrća su postali svakodnevni obrok.

Cijene hrane širom svijeta su porasle zbog viših cijena nafte koja je potrebna za navodnjavanje i transport. Cijene osnovnih namirnica poput kukuruza i pšenice su naglo skočile, a rastući svjetski zahtjevi za bio gorivima opterećuju i tržišta hrane.

Ovaj problem je izražen u karipskim ostrvima gdje stanovništvo zavisi od uvoza i cijene hrane na pojedinim mjestima su skočile i za 40 posto.

Na pijacama, dvije šolje riže koštaju 60 centi, a grah, mlijeko u prahu i voće je poskupilo za 50 posto. Čak je i cijena jestive gline porasla za čak 1,50 dolara. Cijena zemlje za pravljenje 100 kolača sada iznosi 5 dolara.