Svijet
0

Siromašne osobe najveće žrtve klimatskih promjena

FENA
Siromašne osobe u svijetu, koje su najmanje odgovorne za globalno otopljavanje, bit će najviše pogođene posljedicama klimatskih promjena, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon na sastanku ministara za ekologiju.

Sastanak ministara za ekologiju počeo je u ponedjeljak u glavnome kenijskom gradu.

"Uništavanje čovjekove okoline u svijetu se nastavlja i posljedice klimatskih promjena osjećaju se širom planete", naveo je Ban u predavanju koji je u njegovo ime pročitano na početku skupa u Nairobiju.

Ban je upozorio da će sve zemlje osjetiti posljedice klimatskih promjena, ali da će siromašni u Africi i malim otočnim zemljama biti najviše pogođeni, mada su najmanje odgovorni za globalno zagrijavanje.

Stručnjaci kažu da Afrika oslobađa najmanje gasova s učinkom staklenika, ali će zbog siromaštva, nerazvijenosti i geografskog položaja izgubiti najviše zbog očekivanih drastičnih promjena vremenskih uvjeta.

Širenje pustinje Sahare i otapanje snjegova Kilimandžara postali su potencijalni afrički simboli globalne ekološke krize, prenijele su agencije.

Ekološke agencije UN-a apeluju na generalnog sekretara Ban Ki-moona da preuzme vodeću ulogu u potrazi za globalnim dogovorom koji bi zamijenio Sporazum iz Kyota o smanjenju emisije štetnih gasova, čija važnost ističe 2012. godine.

Delegati iz blizu stotinu zemalja, okupljeni na jednosedmičnim razgovorima u Nairobiju, pod utiskom su prošlosedmičnog izvještaja Međunarodnog panela za klimatske promjene pri UN-u, prema kojem je sasvim izvjesno da su ljudske aktivnosti u proteklih 50 godina prouzrokovale najveći dio klimatskih promjena.

Zvaničnici UN-a se nadaju da će izvještaj, koji predviđa više suša, toplotnih valova i povećanje nivoa mora navesti vlade, posebno američku, i kompanije da učine više kako bi smanjile emisiju štetnih gasova koje u najvećoj mjeri oslobađaju elektrane, tvornice i automobili.

Ahim Steiner, voditelj Programa UN-a za ekologiju (UNEP), koji je domaćin razgovora, rekao je da globalizacija crpi svjetske resurse, a ne donosi korist koja se od nje očekivala.

Osim o globalizaciji, u Nairobiju će se ove sedmice raspravljati i o sve većoj opasnosti od zagađenja živom, sve većoj tražnji biogoriva i reforama UN-a.

Prvi put će razgovorima prisustvovai i visoki zvaničinici drugih agencija, uključujući čelnika Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascala Lamyja, što, kako je ocijenio Steiner, znači da nema više "jednosmjernog prometa" kada je riječ o trgovini i ekologiji.