Operacija "Java"
0

Širom Evrope uhapšeno 80 članova gruzijske mafije

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Policija u više evropskih zemalja uhapsila, u okviru operacije "Java", najmanje 80 pripadnika gruzijske mafije koji se sumnjiče za krivična djela od iznude novca do trgovine narkoticima, saopćila je španska policija.

"Ovo je najvažnija operacija protiv organizovanog kriminala koja je ikada preduzeta u Evropi, a u njoj je učestvovalo sedam zemalja", saopćio je komesar španske policije Eloj Kiros.

Najviše hapšenja izvedeno je u ponedjeljak u Austriji (25 osoba) i Španiji (24 osobe). U Njemačkoj je uhapšeno 17, u Švicarskoj devet, u Italiji četiri, a u Francuskoj jedna osoba, dok je u policijskoj akciji učestvovala i Grčka.

Gruzijska grupa se optužuje za pranje novca, iznude i falsifikovanje kreditnih kartica, kako bi se počinili drugi zločini, a policija istražuje da li su pripadnici ove grupe u Španiji trgovali narkoticima i oružjem.

Sjedište mafije bilo je u Barceloni, gdje je uhapšen lokalni šef grupe Haber Šušanasvili.

Njegov brat Lasa, koji se smatra šefom cijele kriminalne grupe, još je na slobodi, a prema najnovijim izveštajima pobjegao je iz Grčke.

Policija je saopćila i da je grupa bila u kontaktu sa Zaharom Kolašovim, Gruzijcem koji je, kako se smatra, jedan od glavnih lidera istočnoevropske mafije i koji je, poslije četiri godine boravka u zatvoru u Španiji, na slobodu pušten ranije ovog mjeseca.

Uhapšeni u akciji "Java" su, prije svega, Gruzini, Jermeni i Čečeni. Ovo je treća velika policijska akcija protiv mafijaških organizacija s prostora bivšeg SSSR-a.