Masovno nezadovoljstvo
0

Širom Evrope protesti protiv režima u Iranu

FENA
Više hiljada osoba okupilo se u subotu u Stockholmu protestujući protiv povreda ljudskih prava u Iranu, gotovo mjesec dana nakon osporavanog ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedjada za predsjednika države.

Više od 4.000 osoba, po procjeni policije, protestiralo je na velikom trgu u središtu švedske prijestolnice, mašući crveno-zeleno-bijelim zastavama na kojima je prikazan lav s mačem, zastavama režima svrgnutog islamskom revolucijom 1979. ‘Iran je moja zemlja’ i ‘Želimo slobodu’, uzvikivalo je mnoštvo na perzijskom, a na transparentima su bili ispisani slogani poput ‘Dolje islamska republika’ i ‘Dolje diktator’.

  • Tražimo da se u Iranu poštuju ljudska prava i da se oslobode politički zatvorenici, rekao je jedan od organizatora protesta. Manji broj prosvjednika, više desetaka osoba, okupio se u Malmoeu, na jugu zemlje.

U susjednoj Danskoj, u Kopenhagenu, okupilo se hiljade osoba ispred danskog parlamenta. U stotinjak gradova diljem svijeta, među kojima u Amsterdamu, Londonu i Berlinu, organizirani su protesti protiv kršenja ljudskih prava u Iranu i radi pružanja podrške opoziciji u borbi s režimom u Teheranu, prenosi Hina.