Idlib
7

Sirijskom dječaku u napadu hemijskim oružjem stradalo 19 članova porodice

Klix.ba
Mazin Yusuf ima 13 godina. Preživio je napad hemijskim oružjem u Idlibu, u kojem je stradalo najmanje 86 ljudi. Dan poslije vodio je reportera CNN-a kroz bolnicu u kojoj su zbrinuti njegovi preživjeli članovi porodice.

Dječak je u napadu lakše povrijeđen, zbog čega je završio na jednoj klinici u gradu Reyhanli na jugu Turske, zajedno sa još 30 Sirijaca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da su žrtve na sebi imale znakove izloženosti bojnim otrovima.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kategorički je negirao napad hemijskim oružjem i okrivio "terorističke" grupe za pokolj.

No, ono što je Mazin Yusuf saopštio novinarima američke TV kuće, strahovito je odjeknulo u cijelom svijetu.

Kad je došao do bolničkog kreveta svoje bake, koja je bila prikopčana na kisik, ispričali su reporteru šta su doživjeli prilikom napada.

"Oko sedam ujutro je vojni avion počeo sa bombardovanjem, u kojem je stradala cijela naša porodica", kazala je 55-godišnjakinja.

Mazin je imao sedam godina kada je počeo ustanak u Siriji, a vjerovatno je veći dio njegovog života protekao u strahu od napada.

"Vidio sam eksploziju ispred kuće mog djeda. Otrčao sam u njihovu kuću bos i vidio djeda ugušenog", rekao je dječak, dodavši da je onda dobio vrtoglavicu.

"Kada sam se probudio, našao sam se u krevetu, bez odjeće", rekao je on, odražavajući bespomoćnost i zbunjenost.

Njegove komšije su ga obavijestile, kad se probudio, da se nalaze u Turskoj. Rekli su mu također, da je tom priliko stradao njegov djed, njegovi rođaci i njihova djeca.

Suze su mu krenule kad je počeo spominjati imena stradalih članova njegove uže obitelji.

Navodi da je ukupno 19 članova njegove familije stradalo u tom napadu.