Svijet
151

Sirijskog dječaka na ulici u Turskoj pretukao gazda kafića jer je prodavao maramice

Klix.ba
Slučaj pretučenog dječaka, izbjeglice iz Sirije, na ulicama Izmira u Turskoj pokrenuo je veliku raspravu na društvenim mrežama.

Fotografije uplakanog dječaka, izbjeglice iz Sirije, koji prodaje maramice na ulici u turskom gradu Izmiru kako bi preživio, pojavile su se najprije na Twitteru, nakon čega su obišle svijet.

Na fotografijama se može vidjeti dječak po imenu Ahmed Hamdo Abeyd uplakanih očiju i krvavog nosa kako drži maramice.

"Samo sam prodavao maramice. Kada sam ponudio paketić jednoj ženi, povukli su me i udarili. Udarali su me dok sam bio na tlu. Ljudi sa druge strane ulice su potrčali do nas i polijevali me vodom, tada sam došao sebi", ispričao je dječak za lokalni medij Hurriyet Daily.

Ovaj je slučaj zgrozio korisnike Twittera iz čitavog svijeta koji su zahtijevali da Turska prestane povređivati djecu, nazvavši napad na dječaka gnusnim.

Šef restorana se navodno žalio na dječaka jer je ometao njegove mušterije. Od njega je tražio da se skloni sa te lokacije, što dječak nije poslušao, nakon čega je uslijedio napad.

Ovaj je slučaj privukao pažnju i turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je zahtijevao da se sazna identitet dječaka kako bi se mogao pobrinuti o njemu.

Turska je dom za 1,7 miliona sirijskih izbjeglica, sudeći prema podacima UN-a. Većina njih žive u izbjegličkim kampovima i po šatorima u sjevernoj Turskoj i osuđeni su na borbu za čisto preživljavanje.