Svijet
0

Sirijski predsjednik pozvao vojsku da bude u pripravnosti

FENA
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozvao je sinoć vojsku svoje zemlje da bude u povišenom stanju pripravnosti i upozorio da vlasti u Damasku neće prestati podržavati libanski otpor Izraelu.

U pisanoj poruci povodom 61. godišnjice osnivanja Arapske armije Sirije, Asad je zatražio od vojske da "radi na većoj pripravnosti i poveća gotovost u svim jedinicima".

"Suočavamo se s okolnostima na međunarodnoj sceni i regionalnim izazovima koji zahtijevaju pažnju, oprez, spremnost i pripremljenost", rekao je Asad.

Sirijski predsjednik je ocijenio da "barbarski rat uništenja" koji Izrael vodi "protiv našeg naroda u Libanu i Palestini postaje sve suroviji".

Neimenovani diplomati u Damasku izjavili su da je sirijska armija u stanju pojačane pripravnosti još od 12. jula, kada su počeli sukobi izraelske vojske i libanske gerilske organizacije Hezbolah, pošto su pripadnici te organizacije oteli dvojicu izraelskih vojnika u prekograničnom napadu, prenio je Reuters.

"Sve te prijetnje koje dolaze od sila koje podržavaju agresiju (Izraela) neće nas zaustaviti u napredovanju ka slobodi i spriječiti da podržavamo otpor", poručio je 40-godišnji sirijski predsjednik.

Izraelske bombe su u posljednje tri sedmice pogodile ciljeve veoma blizu libanske granice sa Sirijom, ali jevrejski vojnici nije direktno napali Siriju od 2003., kada su gađali uporišta palestinskih ekstremista blizu Damaska, podsjetila je britanska agencija.