Samit Arapske lige
22

Sirijski predsjednik Assad stigao u Saudijsku Arabiju u prvu posjetu nakon više od 10 godina

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Bashar al-Assad prisustvovaT će samitu Arapske lige u petak, što predstavlja znak njegove regionalne rehabilitacije.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad stigao je u saudijski lučki grad Jeddah, javljaju Al-Arabiya TV i sirijska državna televizija.

Al-Assad danas će prisustvovati samitu Arapske lige nakon što je Sirija ovog mjeseca vraćena u regionalnu organizaciju, više od 11 godina nakon njene suspenzije.

Al-Assad i njegova vlada su izbjegavani počevši od 2011. godine zbog brutalnog odnosa prema opozicionim demonstrantima i razornog rata u Siriji koji je uslijedio.

Ali dolazak predsjednika u Saudijsku Arabiju je najnoviji primjer pokušaja većine arapskih država da sada obnove veze. Zemlja domaćin je ranije bila ključni podržavalac naoružanih opozicionih grupa koje su pokušavale da svrgnu al-Assada tokom rata u Siriji.

Međutim, posljednjih mjeseci Rijad je pozvao na dijalog kako bi se okončao sukob u kojem je ubijeno pola miliona ljudi i raseljena polovina prijeratnog stanovništva Sirije.

Al-Assadove trupe preuzele su kontrolu nad velikim dijelom Sirije zahvaljujući njegovim glavnim saveznicima Rusiji i Iranu, koji su pomogli da se ravnoteža snaga preokrene u njegovu korist.

Odnosi između Sirije i Saudijske Arabije bili su turbulentni otkako je al-Assad preuzeo dužnost 2000. godine nakon smrti njegovog oca i bivšeg predsjednika Hafeza al-Assada. Dvije zemlje prekinule su odnose 2012. godine. Prošle sedmice su se složile da ponovo otvore svoje ambasade.

Koraci koji su doveli do reintegracije Sirije u arapsko okrilje sežu do najmanje 2018. godine kada su Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo uspostavili veze s Damaskom.

Proces se ubrzao nakon smrtonosnih zemljotresa koji su u februaru pogodili sjevernu Siriju i južnu Tursku, što je izazvalo priliv pomoći iz regiona.

Nakon potresa, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan rekao je da se u arapskom svijetu gradi konsenzus da će za rješavanje humanitarne krize biti potreban novi pristup Siriji koji zahtijeva pregovore s Damaskom.

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman zalagao se za mir u regionu, a tokom proteklih mjeseci, Rijad je poboljšao svoje odnose sa Iranom, obnovio veze sa Sirijom i približio se okončanju višegodišnjeg učešća kraljevstva u ratu u Jemenu. Iran, glavni nosilac sirijske vlade, potpisao je u martu sporazum u Kini o obnavljanju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Očekuje se da će obnovljene saudijsko-iranske veze imati pozitivne efekte na zemlje Bliskog istoka u kojima ove dvije države podržavaju rivalske grupe.