Svijet
0

Sirijski pobunjenici zauzeli grad Morek

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Sirijski pobunjenici zauzeli su u četvrtak grad na važnom autoputu na zapadu zemlje nakon žestokih sukoba s provladinim snagama, saopćili su pobunjenici i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Grad Morek nalazi se sjeverno od Hame na autoputu koji je važan za kontrolu zapadne Sirije, gdje sirijska vojska uz podršku savezničkih snaga i ruskih zračnih udara pokušava vratiti kontrolu nad teritorijem koji su zauzeli pobunjenici.

Zauzimanje Moreka veliki je udarac ruskoj zračnoj kampanji koju na terenu podupiru i iranske snage. Rusija je pokrenula zračne udare u znak podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu 30. septembra.

"Jutros je (Morek) oslobođen u potpunosti", rekao je u izjavi za Reuters komandant Fares al-Bajuš, čija pobunjenička grupa Fursan al-Hak sudjeluje u sukobu u redovima Slobodne sirijske vojske.

Još jedan komandant pobunjenika je rekao da je Morek osvojen. Opservatorij je saopćio da su pobunjenici iz grupe Jund al-Aksa, uz podršku drugih boraca, zauzeli velike dijelove tog grada.