{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirijski ministar vanjskih poslova optužio brojne zemlje za "podršku terorizmu"

F
1.10.2012. u 20:19
0
7
Sirijski ministar vanjskih poslova optužio brojne zemlje za "podršku terorizmu"
0
Sirijski ministar vanjskih poslova optužio brojne zemlje za "podršku terorizmu"
Valid Mualim
Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualim u ponedjeljak je optužio brojne zemlje koje podržavaju pobunjene grupe u njegovoj zemlji da pomažu terorizam.
U govoru u Generalnoj skupštini UN-a, Mualim je izdvojio SAD, Francusku, Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar kao mete svojih kritika, prenosi BBC.

Pozivi predsjedniku Bašaru al-Asadu da odstupi s vlasti, kazao je, predstavljaju "flagrantno miješanje" u unutrašnje stvari Sirije.

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zatražio od sirijskih vlasti da pokažu saosjećanje prema vlastitom narodu.

Nakon razgovora s Mualimom, Ban je na "najoštriji mogući način" osudio kontinuirana ubistva i razaranja koje čini režim u Damasku, saopćio je njegov portparol.

Sjedinjene Države i Francuske, skupa s nekoliko ostalih regionalnih zemalja, podrivaju mirovne napore snabdijevajući pobunjeničke grupe oružjem i novcem, tvrdi sirijski ministar.

"Stalne članice Vijeća sigurnosti koje su pokretale ratove pod opravdanjem borbe protiv terorizma sada podržavaju terorizam u mojoj zemlji ne vodeći nikakvog računa o rezolucijama UN-a", izjavio je Mualim.

On je kazao kako nije iznenađujuće što Vijeće sigurnosti nije osudilo pobunjeničke bombaške napade jer neke od njegovih članica podržavaju takve akte.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: