Svijet
0

Sirijski ministar: Laž je da smo čekali sa davanjem dozvole UN-ovim istražiteljima

Klix.ba
Walid Muallem
Walid Muallem
Uprkos prijetnjama međunarodnom intervencijom, Damask će nastaviti borbu protiv pobunjenika, izjavio je jučer sirijski ministar inozemnih poslova i zamjenik premijera Walid Muallem. Pored toga, on tvrdi da su istraživači UN-a kasno poslali zahtjev za istragom o navodnom korištenju hemijskog oružja.

Muallem je negirao tvrdnje zapada da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv vlastitih građana kazavši da je to čista laž.

"Nijedna zemlja na svijetu ne koristi oružje za masovno uništenje protiv vlastitog naroda", izjavio je sirijski ministar, prenosi RT.

On je također odbacio tvrdnje da je vlada odugovlačila sa davanjem dozvole isnspektorima UN-a za istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem koje su izvele snage režima u području Ghouta, u blizini Damaska.

"UN-ov tim nije ni tražio da ide na mjesto događaja sve do subote", kazao je Muallem, ističući da je Vlada dala dopuštenje u nedjelju, dakle dan poslije.

Muallem je također izjavio kako nije moguće da je sirijska vojska uništila dokaze kako zapadne sile tvrde, jer se to područje nalazi pod kontrolom pobugenjičkih grupa.