|

Sirijska vojska zauzimanjem Palmire nanijela težak udarac IDIL-u

Sirijska vojska zauzimanjem Palmire nanijela težak udarac IDIL-u
2
F
FENA
3.3.2017. u 10:39
34
komentara
2

dijeljenja
Sirijska vojska zauzimanjem Palmire nanijela težak udarac IDIL-u Palmira (Foto: EPA)
Pripadnici Islamske države (IDIL) suočeni su s novim vojnim udarcem gubitkom historijskog sirijskog grada Palmire koji su u četvrtak zauzele snage režima predsjednika Bashara al-Assada.
Ta oaza smještena u centralnom dijelu Sirije ponovo mijenja vlasnika. IDIL ju je osvojio u maju 2015., režim preuzeo u martu 2016. da bi u decembru ponovno pala u ruke džihadista.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina da su sirijske snage dovršile operaciju preuzimanja Palmire, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sirijska vojska je saopćenjem potvrdila zauzimanje grada: "U saradnji sa savezničkim snagama, sirijska vojska ponovno je preuzela kontrolu nad Palmirom i okolinom nakon niza vojnih uspjeha uz podršku sirijske i ruske avijacije".

"To je težak udarac za IDIL", dodaje se u tekstu.

"IDIL se potpuno povukao iz Palmire", objavio je i Sirijski opservatorij za ljudska prava. "No, sirijska vojska još uvijek razminirava predgrađe i još se nije u potpunosti smjestila u gradu", potvrdio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija.

Gubitak Palmire novi je veliki udarac Islamskoj državi koja se posljednjih sedmica suočava s porazima i u dva svoja najsnažnija uporišta, Mosulu u Iraku i Raki u Siriji.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...